Ta potrawa nie wymaga specjalnego opisu. Jest idealna w swej prostocie. Czosnek delikatnie podkreśla smak krewetek, a maślany zapach wypełnia cały dom. Do tego kieliszek białego wina, czego chcieć więcej w ciepły letni wieczór?
Krewetki z czosnkiem
35 - 40 dag krewetek
3 ząbki czosnku
1/2 łyżki soku z cytryny
3 łyżki masła
1 łyżka oliwy
Krewetki płuczemy i jeśli tego wymagają czyścimy. Czosnek drobno siekamy, a następnie mieszamy z odrobiną oliwy i sokiem z cytryny. Tak przygotowaną marynatą nacieramy krewetki i odstawiamy w chłodne miejsce na około pół godziny. Po tym czasie na patelni rozgrzewamy masło i wrzucamy krewetki. Smażymy aż nabiorą ładnego, różowego koloru (nie dłużej niż 6-7 minut).
pychota, uwielbiam krewetki ! ;))
OdpowiedzUsuńz przepisu na pewno skorzystam,
pozdrawiamy,
ladiescooking
Polecam - jak napisała poniżej Shinju, to najprostszy i najpyszniejszy sposób ich przygotowania :)
UsuńNajprostszy i najpyszniejszy sposób przygotowania krewetek :)
OdpowiedzUsuńjestem tego sama zdania!
UsuńCzasem najprostsze rzeczy sa najsmaczniejsze!
OdpowiedzUsuńMasz racje, idealne:)
OdpowiedzUsuńTakie proste danie a takie kuszące. Chyba muszę rozejrzeć się za krewetkami :)
OdpowiedzUsuńZosiu,
OdpowiedzUsuńpatrzę na te krewetki bardzo łakomym okiem...
Pyszne!
Zosiu, jaka piękna Twoja pochwała!
OdpowiedzUsuńPozdrowienia:)