środa, 13 czerwca 2012

Pieczony łosoś pod porową pierzynką

Łosoś to jedna z moich ulubionych ryb. Lubię ją w absolutnie każdej postaci, jednak zdecydowanie najbardziej upieczoną w towarzystwie aromatycznej cytryny i koperku. Tym razem postanowiłam trochę poeksperymentować, dodając por duszony na maśle i wynik tego eksperymentu uważam za bardzo udany. Spróbujcie koniecznie, bo smakuje naprawdę wyśmienicie.




Pieczony łosoś pod porową pierzynką

400 g świeżego łososia
1 por
kilka gałązek koperku
1 cytryna
1/2 łyżeczki białego pieprzu
1/2 łyżeczki soli
3 łyżki masła

2 cukinie
odrobina oliwy z oliwek
sól do smaku


Łososia płuczemy, dzielimy na dwa kawałki i nacieramy solą, pieprzem oraz posiekanym koperkiem. Cytrynę dokładnie myjemy i kroimy w plasterki. Na dwóch kawałkach foli układamy plasterki cytryny, następnie kładziemy na nie kawałek łososia, zawijamy i wstawiamy do lodówki na minimum 30 minut. W tym czasie kroimy pora w półplasterki i dusimy go na maśle z odrobiną soli. Gdy por przestygnie układamy go na przygotowanym wcześniej łososiu i ponownie zawijamy w folię. Tak przygotowane paczuszki wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni na około 30 minut. 

Kiedy łosoś się piecze warto przygotować do niego jakieś dodatki - u mnie grillowana cukinia i ryż. Gorąco polecam!




4 komentarze:

  1. To taki sposób przygotowania łososia popularny w Norwegii. Ja również bardzo lubię łososia :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. O proszę :) Pomimo wielkiej sympatii, jaką darzę kraje skandynawskie, nie wiedziałam, że to sposób przygotowania łososia popularny w Norwegii.

      Usuń

Dziękuję za odwiedziny i pozostawione komentarze :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...