piątek, 25 maja 2012

Ciasto francuskie ze szpinakiem i łososiem

Uwielbiam szpinak... najlepiej świeży, przyprawiony czosnkiem i gałką muszkatołową. W takiej formie zupełnie nie przypomina dziecięcych koszmarów :) Moi rodzice próbowali oszukiwać mówiąc, że do obiadu będzie 'sałatka chińska', jednak moje wprawne, dziecięce oko zawsze bezbłędnie rozpoznawało znienawidzony szpinak. Dziś do szpinaku przekonywać mnie nie trzeba, a kiedy na straganie widzę jego dorodne liście, kupuję bez zastanowienia. Tak też było i tym razem. 


Ciasto francuskie ze szpinakiem i łososiem

1 opakowanie ciasta francuskiego
150 g łososia wędzonego na zimno
400 g świeżego szpinaku (może być mrożony)
1 cebula
3 ząbki czosnku
150 ml mleka
2 łyżki oliwy
2 łyżki masła
około 2 łyżki mąki
gałka muszkatołowa
sól
pieprz

Szpinak płuczemy i odcinamy twarde końcówki. Wrzucamy na patelnię i mieszamy około 2 minut aż nieco zwiędnie. Na osobnej patelni na 1 łyżce masła i 1 łyżce oliwy podsmażamy posiekaną w kostkę cebulę i 1 posiekany ząbek czosnku. Zblanszowany szpinak siekamy i wrzucamy do cebuli i czosnku. Dusimy razem około 10 minut dodając przeciśnięte przez praskę lub drobno posiekane pozostałe ząbki czosnku, szczyptę gałki oraz sól i pieprz do smaku.

By uzyskać bardziej kremową konsystencję szpinaku w garnuszku przygotowujemy małą porcję sosu beszamelowego - topimy 1 łyżkę masła, wrzucamy mąkę, podsmażamy chwilę razem, a następnie rozprowadzamy zimnym mlekiem do uzyskania gładkiej, kremowej konsystencji (mleko najlepiej dodawać stopniowo). Tak przygotowany beszamel łączymy ze szpinakiem i, jeśli to konieczne, doprawiamy do smaku.

Blachę wykładamy papierem do pieczenia, na którym rozkładamy ciasto francuskie. Na połowę ciasta francuskiego nakładamy szpinak, na niego układamy kawałki łososia, a następnie całość zakrywamy drugą połową ciasta sklejając boki. Ciasto nakłuwamy z wierzchu (warto posmarować je również rozmąconym jajkiem z mlekiem, by uzyskać błyszczącą skorupkę) i wkładamy do piernika nagrzanego do 190 stopni na 35-40 minut.

Czas na szpinak!

7 komentarzy:

  1. Bajka...szpinak i łosoś to dla mnie połączenie idealne! pycha!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zgadzam się, dla mnie również...coś pysznego!!!

      Usuń
  2. O tak, szpinak i czosnek to doskonaly duet. A do tego feta - albo wlasnie losos - i jestem w siodmym niebie.

    OdpowiedzUsuń
  3. Szpinak w cieście francuskim to jedno z lepszych połączeń wymyślonych przez człowieka ;) Pyycha!

    OdpowiedzUsuń
  4. @Maggie: masz rację, szpinak i feta co coś wspaniałego!
    @Arvén: faktycznie to jedno z lepszych, a zarazem niezwykle prostych połączeń :)

    OdpowiedzUsuń
  5. O ja... moje smaki! Połączenie z serii tych obłędnych! Świeży szpinak, łosoś... Mniam... :)

    OdpowiedzUsuń
  6. super pomysł . . . to połączenie . :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i pozostawione komentarze :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...