środa, 6 czerwca 2012

Truskawkowy mus - blues

Truskawki. Ich pojawienie się na straganach i sklepowych półkach zawsze wzbudza powszechną euforię. U mnie nie wzbudzają one aż tak wielkiego podniecenia, jednak czuję wewnętrzny przymus zjedzenia przynajmniej kilku w sezonie. W tym roku postanowiłam zrobić mus - lekki, aksamitny, aromatyczny... i nawet nie przypuszczałam, że dodatek cynamonu oraz białego rumu tak wspaniale podkreśli smak truskawek, wydobywając jego kwintesencję. Wyszło naprawdę pysznie :)



Truskawkowy mus - blues

400 g truskawek
1 łyżeczka żelatyny
200 g śmietany 36% lub 30%
1 łyżeczka cynamonu
3 łyżki cukru pudru
25 ml białego rumu

Oczyszczone z szypułek i opłukane truskawki zmiksować za pomocą blendera na jednolitą masę. Wymieszać z jedną łyżką cukru pudru i cynamonem. Odstawić. Żelatynę wymieszać z 3 łyżkami gorącej wody. Kiedy nieco przestygnie, ale nadal ma formę płynną przelać ją do truskawkowej masy i dokładnie wymieszać, a następnie gotową masę odstawić, mieszając od czasu do czasu. W misce ubić śmietanę, a kiedy stanie się puszysta dodać 2 łyżki pozostałego cukru (można dodać też parę kropel cytryny). Do masy truskawkowej wlać alkohol, wymieszać i dodać ubitą śmietanę. Delikatnie wymieszać do połączenia się składników i przełożyć mus do szklanych pucharków. Wstawić do lodówki na około 3-4 godziny. Gotowy deser można przybrać świeżymi truskawkami lub kleksem bitej śmietany. 


4 komentarze:

  1. Mus wygląda pysznie, śliczny ten garnuszek ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Garnuszek już niestety się trochę "sprał", ale mimo to jest moim ulubionym :)

      Usuń
  2. Fantastyczne są takie musy, sama dzisiaj robiłam :) Mniam!

    OdpowiedzUsuń
  3. mmm uwielbiam truskawki...chyba zaraz zrobię sobie taki mus....pychota...

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i pozostawione komentarze :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...