czwartek, 28 czerwca 2012

Szybkie przekąski z ciasta francuskiego. W roli głównej pieczarki i szpinak.

Ostatnio miałam okazję gościć na wieczorze panieńskim... a nawet dwóch. By nieco wspomóc organizatorki postanowiłam przygotować coś do jedzenia. Na szybko i smacznie. Z pomocą przyszło jak zawsze niezawodne ciasto francuskie. Na pierwszym wieczorze pojawiło się w wersji ze szpinakiem i fetą, na drugim dodatkowo w towarzystwie ciastek z pieczarkami, cebulą i szynką. Klasyka. Czy jednak klasyka niejednokrotnie nie okazuje się najlepsza? Polecam Wam ten przepis nie tylko na imprezę, ale również jako przekąskę do pracy lub na kolację (Mąż, którego z wiadomych przyczyn, wieczory panieńskie ominęły, zjadł ciastka na kolację i był zachwycony:))


Szybkie przekąski z ciasta francuskiego

2 opakowania ciasta francuskiego
1 jajko
1 łyżka mleka

Nadzienie szpinakowe:

 500 g świeżego szpinaku lub 1 opakowanie mrożonego
pół kostki sera typu feta
1 cebula
3 ząbki czosnku
2 łyżki śmietany 22% 
sól, pieprz
3 łyżki oliwy

Nadzienie pieczarkowe:

500 g pieczarek
1 cebula
15 dag wędzonej szynki
 2 łyżki masła
1 łyżka oleju
sól, pieprz, tymianek



Szpinak: Na rozgrzaną oliwę wrzucamy pokrojoną w kostkę cebulę i smażymy aż zmięknie i lekko się zrumieni. Świeży szpinak płuczemy, dusimy chwilę na maśle aż straci swoją objętość, a następnie drobno siekamy (mrożony szpinak wrzucamy do garnka lub na patelnie i czekamy aż się rozmrozi). Tak przygotowany szpinak łączymy z przygotowaną wcześniej cebulą, dodajemy śmietanę oraz pokruszony ser - zostawiamy na ogniu mieszając od czasu do czasu. Kiedy ser połączy się ze szpinakiem na jednolitą masę dodajemy posiekany lub przeciśnięty przez praskę czosnek. Dusimy chwilę razem, doprawiamy do smaku pieprzem i solą (uwaga z solą, ponieważ ser jest bardzo słony).

Pieczarki: Cebulę oraz szynkę kroimy w kostkę i podsmażamy na mieszance masła z olejem. W międzyczasie płuczemy pieczarki (można je również obrać ze skórki) i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Kiedy cebula z szynką są ładnie przyrumienione, wrzucamy pieczarki i delikatnie solimy. Dusimy do chwili aż pieczarki staną się miękkie, a cała woda, którą puściły odparuje. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i tymiankiem.

Z ciasta francuskiego wycinamy prostokąty (większe, mniejsze - pełna dowolność), na których układamy nadzienie (u mnie około 2 łyżeczki), pamiętając by z każdej strony zostawić przynajmniej 0,5 cm ciasta na sklejenie. Wierzch ciastek smarujemy rozmąconym jajkiem z mlekiem (dodatek mleka sprawia, że ciastka po upieczeniu ładnie się błyszczą) i delikatnie nacinamy lub nakłuwamy widelcem. Układamy na papierze do pieczenia i pieczemy w temperaturze 190 stopni około 25-30 minut.







9 komentarzy:

  1. Zosiu,
    te zdjęcia są takie apetyczne,że chyba zaraz udam się do kuchni.
    Pysznie!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Amber, ja zawsze ilekroć patrzę na wszystkie apetyczne blogowe dania zaraz mam ochotę udać się do kuchni.. ewentualnie do sklepu :)

      Usuń
  2. Uwielbiam wszelkie wariacje na temat szpinaku! Te wytrawne ciastka znakomicie sie sprawdzą w drodze lub na drugie śniadanie w pracy. serdeczności!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Aga masz rację, te ciastka sprawdzą się w naprawdę wielu okolicznościach... a szpinak uwielbiam i ja :) Pozdrawiam Cię!

      Usuń
  3. Cześć Zosiu:).
    Ciasto francuskie w każdym wydaniu nie ma sobie równych:)
    Pozdrawiam Cię serdecznie!

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam takie przekąski, a połączenie szpinaku i fety jest po prostu genialne! do tego ciasto francuskie... Pyszne!

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i pozostawione komentarze :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...