sobota, 28 lipca 2012

Na dobry początek dnia.... kasza jaglana z orzechami i miodem

Śniadanie. Najważniejszy posiłek w ciągu całego dnia. Nawet, gdy czas goni, a głód wcale nie doskwiera zawsze zjadam je przed wyjściem z domu. W ciągu tygodnia coś na szybko, przez weekend coś, czemu poświęcić trzeba nieco więcej atencji. Kasza jaglana nie wymaga specjalnej atencji, wymaga za to czasu, którego w tygodniu często brakuje. Łóżko kusi, by poleżeć jeszcze kilka chwil, bluzka nie chce dać się wyprasować... i tak poranny czas ucieka. W weekend sprawiam sobie śniadaniową przyjemność. 


Kasza jaglana z orzechami i miodem

1/3 szklanki kaszy jaglanej (nieugotowanej)
2 łyżki otrębów żytnich
2 łyżki miodu
2 łyżki posiekanych lub tartych ulubionych orzechów


Kaszę prażymy na suchej patelni, aż lekko się zrumieni i nabierze przyjemnego orzechowego aromatu. Wrzucamy do gotującej się wody (jeśli ugotujecie kaszę w większej ilości wody będzie sypka) i gotujemy ok. 15 minut aż zmięknie. Ugotowaną kaszę odcedzamy i póki jest gorąca mieszamy z miodem, otrębami i orzechami. Zjadamy :)




środa, 25 lipca 2012

Szpinakowe serca, czyli słów kilka o muffinach ze szpinakiem i fetą

Od dawna przymierzałam się do zrobienia wytrawnych muffinek, ale żaden przepis nie podobał mi się tyle, żeby sprawdzić go w swojej kuchni. Do czasu. Pomysłodawczynią dzisiejszych muffin jest Fuchsia, a jej przepis znajdziecie tutaj. Muffiny smakują naprawdę dobrze, a łatwość ich przygotowania powinna zachęcić nawet tych, którzy za wypiekami nie przepadają. Niestety u mnie z oryginalnych proporcji ciasto wyszło bardzo gęste, dlatego 'rozluźniłam' je dodatkowo dwoma łyżkami mleka.


Szpinakowe serca 

150 g szpinaku
1 łyżka masła
1 ząbek czosnku
175 g mąki pszennej
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1 jajko
30 ml oleju
125 ml kwaśnej śmietany lub jogurtu greckiego
125 g sera typu feta
0,5 łyżeczki pieprzu
opcjonalnie 2 łyżki mleka 
 
Szpinak poddusić na maśle aż zmięknie i straci na swojej objętości. Pokroić na mniejsze kawałki i dusić razem z drobno posiekanym czosnkiem około 1 minuty. Do miski wsypać przesianą mąkę wraz z proszkiem do pieczenia i pieprzem. W innym naczyniu wymieszać roztrzepane jajko, olej oraz jogurt. Delikatnie połączyć suche i mokre składniki, dodać przestudzony szpinak oraz fetę i ostrożnie wymieszać. Podobnie jak autorka nie używałam soli, ponieważ feta jest wystarczająco słona. Z uwagi na to, że jogurt, którego używałam był naprawdę bardzo gęsty rozluźniłam ciasto mlekiem.

Ciasto przekładamy do foremek na muffinki i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 25 - 30 minut, do uzyskania tzw. suchego patyczka.




środa, 18 lipca 2012

Szybka sałatka z tuńczykiem

Dziś coś bardzo szybkiego i prostego. Coś czego chyba nie da się zepsuć. Na kolację, lekki obiad i spotkanie z przyjaciółmi. U mnie sałatka zagościła na stole jako poniedziałkowy obiad po weekendowym, weselnym obżarstwie i po szalonym dniu pracy... a we wtorek reszta została zjedzona jako drugie śniadanie:) Polecam wszystkim, w szczególności tym, którzy o urlopie na razie tylko marzą....


Szybka sałatka z tuńczykiem

2 woreczki ryżu
2 puszki tuńczyka w sosie własnym
1/2 puszki kukurydzy
1 mała papryka
1 ogórek 
1 mała czerwona cebula
10 pomidorków koktajlowych
kilka liści sałaty lodowej

Sos:
3 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżka białego octu balsamicznego
2 ząbki czosnku
2 łyżki soku z cytryny

Ryż gotujemy w osolonej wodzie. Pomidory kroimy na ćwiartki, paprykę, ogórka i cebulę w niedużą kostkę. Całość przesypujemy do miski, dodajemy kukurydzę odsączoną z wody, tuńczyka, ryż i sałatę lodową porwaną na mniejsze kawałki. W kubeczku mieszamy składniki na sos i łączymy z resztą składników. W razie potrzeby doprawiamy pieprzem i solą.


wtorek, 17 lipca 2012

Kremowe spaghetti z łososiem, suszonymi pomidorami, rukolą i botwinką

Ostatnio chodził za mną makaron, ale długo nie umiałam sprecyzować o jaki dokładnie smak mi chodzi. W końcu jak olśnienie spadła na mnie rukola z mascarpone, którą później uzupełniłam o łososia i suszone pomidory. Wyszło bardzo dobrze. Wyszło dokładnie tak jak chciałam. Smacznie i kolorowo, jak na letnią porę przystało.



Kremowe spaghetti z łososiem, suszonymi pomidorami, rukolą i botwinką

250 g makaronu typu spaghetti (u mnie pełnoziarniste)
200 g sera mascarpone
200 g wędzonego łososia
ok. 5 - 6 suszonych pomidorów
3 łyżki soku z cytryny
1 łyżka białego octu balsamicznego
1 garść rukoli
1 garść liści botwinki
szczypta soli i białego pieprzu
2 ząbki czosnku
1 łyżka oliwy


Czosnek drobno siekamy i podsmażamy na rozgrzanej oliwie. Dorzucamy pokrojone w kostkę pomidory i chwilę smażymy razem. Łososia kroimy lub palcami rozdzielamy na mniejsze kawałki i dodajemy do pomidorów z czosnkiem, wlewamy sok z cytryny oraz ocet balsamiczny i dusimy razem kilka minut. Następnie do całości dodajemy mascarpone i delikatnie mieszamy aż ser się rozpuści. Doprawiamy solą i białym pieprzem, wrzucamy poszarpane liście rukoli i botwinki, dusimy sos jeszcze około 5 minut. Mieszamy z ugotowanym al dente makaronem i podajemy. 



środa, 4 lipca 2012

Odchudzone nuggetsy z kurczaka w orzechowej panierce

Dziś coś lekkiego, zdrowego, a jednocześnie bardzo smacznego. Nie tylko dla tych, którzy dbają o linię, ale również dla wszystkich dbających o zdrowie i dobrą formę. A co w tym przepisie takiego zdrowego? - zapytacie. Orzechy! Dietetycy zalecają codziennie zjadać porcję orzechów, ponieważ zawierają wiele witamin, w tym witaminę E zwaną potocznie witaminą młodości (orzechy laskowe mają jej najwięcej ze wszystkich orzechów!). Zacznijmy zatem!




Odchudzone nuggetsy z kurczaka w orzechowej panierce

ok 400 g piersi z kurczaka (lub samych polędwiczek)
białko 1 jaja
pół szklanki tartych orzechów laskowych (lub innych - wedle upodobań)
1 ząbek czosnku
pół łyżeczki słodkiej papryki
szczypta chili
pieprz, sól
2 łyżki oliwy z oliwek


Z 1 łyżki oliwy, drobno posiekanego ząbku czosnku oraz pozostałych przypraw przygotowujemy marynatę do mięsa (możecie dodać inne, ulubione przyprawy). Mięso kroimy w cienkie paski (jeśli korzystacie z polędwiczek nie trzeba ich już kroić) i obtaczamy w przygotowanej marynacie. Wstawiamy do lodówki co najmniej na godzinę, a najlepiej na całą noc. Mięso wyjmujemy z lodówki chwilę przed panierowaniem by nabrało temperatury pokojowej. Każdy kawałek obtaczamy w białku jaja, a następnie w zmielonych orzechach. Blachę do pieczenia lub naczynie żaroodporne smarujemy pozostałą oliwą i układamy na niej przygotowane nuggetsy. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni na około 30 minut (ja piekłam je w termoobiegu z funkcją grilla 25 minut).





Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...